Ambasadori govore – u gostima nam je bio Ambasador Finske

Korporativna bezbednost velikih poslovnih sistema, primer NIS a.d.”
12/04/2018
Gostujuće predavanje, dr Bruno Vekarić
14/04/2018
Prikaži sve

Danas smo imali zadovoljstvo jer smo ugostili izvanrednog i opunomoćenog Ambasadora Republike Finske u Srbiji, gospodina Pertti Juhani Ikonena.

Sa iskustvom vrsnog diplomate, studentima i profesorima je njegova ekselencija, gospodin Ikonen bar na trenutak, u okviru jednog časa probao da prenese dah Laponije, severnog mora, duh naroda sa severa Evrope koji ima tu sreću da živi u “najsrećnijoj” zemlji na svetu.

U Evropi, Finska ima najbolji obrazovni sistem. Ambasador kaže da je to i zbog toga što su Finci, još od prvih dana njihove nezavisnosti, shvatili da je dobro obrazovanje esencija svakog društva, da obrazovanje znači pre svega sigurnost za budućnost jedne svake države, pa i Finske. U Finskoj je mogućnost obrazovanja jednaka za sve, bilo da živite u glavnom gradu ili u zabitom selu na slabo naseljenom severu zemlje. U Finskoj je obrazovanje besplatno za sve, od vrtića do kraja studija. Jednostavno, Finska ima stvorenu obrazovnu politiku koja dobro funkcioniše.

Osnovna stavka jednog Finca je tempo života. Finci su smireni, funkcionišu bez tenzija,  u redovima čekaju mirno, nema korupcije, žive jednostavno i skromno, vole red, poštuju zakone i uživaju da održavaju svoju državu uređenom, jer znaju da je utakvoj zemlji lakše i lepše živeti. Jedna paradoksalna stvar je i ta, da iako su Finci mnogo bogatiji od ljudi sa Balkana, veoma su skromni. Finci vole prirodu i svaki slobodan trenutak provode u prirodi ili pored jezera. Iskonski su vezani za prirodu i vrlo svesno utiču na očuvanje životne sredine.

I možda najlepši podatak o Finskoj je bio jedan slajd tokom današnjeg izlaganja, a to je da je narod Finske – najsrećniji narod Evrope. I to je još jedan podatak koji mnogo govori o ovoj zemlji sa 2000 jezera, na ivici Polarnog kruga, zemlji irvasa i rudnih bogastava, gde je ekologija i socijalna zaštita uz obrazovanje – prioritet.

Najljubaznije se zahvaljujemo gospodinu Pertti Juhani Ikonenu na vremenu koje nam je posvetio sa veoma interesantnim predavanjem. O tom interesovanju govore i mnoštva pitanja na koja je on sa zadovoljastvom odgovarao, trudeći se da u svakoj rečenici pruži nešto novo i interesantno prisutnim studentima i profesorima naših fakulteta.