Gostovanje u emisiji ZLATNO POLJE

biodiesel
Naša profesorka o perspektivi gajenja uljarica
30/05/2017
1113267842
Naš profesor komentariše “paralelu” Katalonije i Kosova za Radio Sputnjik
02/11/2017
Prikaži sve
zlatno_polje

Naša koleginica doc. dr Aleksandra Gajdobranski koja se dugi niz godina bavi analizom proizvodnje uljarica kako kod nas tako i u svetu, 11. juna 2017. godine bila je gost u emisiji ZLATNO POLJE na TV most. Razgovor sa doc. dr Aleksandrom Gajdobranski vodila je Livia Boganč Andrijašević, gde je naša koleginica iznela niz pojedinosti o ovoj temi.
U prilogu iznosimo uvodnu reč naše voditeljke:
“18 juna u Herceg Novom počeće šestodnevni Seminar o proizvodnji i preradi uljarica sa međunarodnim učešćem 58 po redu, čiji domaćini su Tehnološki fakultet iz Novog Sada, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i specijalizovano Društvo “Industrijsko bilje” iz Novog Sada. Među 50-tak radova o uljaricama je i rad (Gajenje uljarica u Srbiji, izvoz i uslovi za povećanje proizvodnje) koji potpisuju prof. dr Dragana Latković, doc. dr Aleksandra Gajdobranski i doc. dr Vera Krmpot. Naš gost je danas dr Aleksandra Gajdobranski, profesor na fakultetu za poslovne studije i pravo iz Beograda. Rad koji ste pripremili je nastavak vaših analiza posle održanog Savetovanja početkom februara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ta tema je pobudila pažnju i mnogi vaši predlozi su prihvaćeni od strane kreatora agrarne politike.”
Naša koleginica doc. dr Aleksandra Gajdobranski iznela je nova saznanja i dala odgovore na sledeća pitanja:

  1. Gde je perspektiva uljarica u Srbiji  (posebno uljane repice) i u čemu je tačka oslonca za povećanje površina, proizvodnje i prinosa u Srbiji?
  2. Šta se dogodilo u obimu proizvodnje uljarica u svetu, i gde je Srbija po rezultatima prinosa i održivosti proizvodnje?
    • Šta je potrebno učiniti da bi investicija za proizvodnju biodizela bila održiva?
  3. Na Savetovanju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu početkom godine, predloženo je da se različitim merama agrarne politike posebna pažnja posveti gajenju uljarica. Šta iz ovog predloga mera izdvajate?
    • Da li će formiranjem Razvojne Agencije u Vojvodini biti olakšana mogućnost ulaganja u agrar?