“Kriminal u vezi sa umetninama” – Gostujuće predavanje

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP RS, mr Predrag Marić, odžao gostujuće predavanje
18/03/2018
Gostujuće predavanje “Obaveštajne stužbe 21. veka: novi i stari neprijatelji, naučne lekcije i reformski procesi”
18/03/2018
Prikaži sve

U okviru termina praktične nastave iz predmeta Istorija prava i države, danas je gostujuće predavanje održala dr Renata Samardžić, saradnik sa Kriminalističko–policijske akademije iz Beograda. Tema današnjeg održanog predavanjaje bila: “Politika države prema kriminalu u vezi sa umetninama – pogled kroz istoriju”.

Naša gošća je tokom predavanja razmatrala razmatra četiri osnovne kategorije kriminaliteta u vezi s umetninama – krađu umetničkih dela i liturgijskih predmeta, pljačkanje antikviteta, vandalizam i krivotvorenje umetnina, ukazujući na veliku kulturnu, duhovnu i materijalnu štetu koju  svaki od ovih kriminaliteta nanosi državi i građanima kao posednicima umetnina. U toku predavanja su analizirani karakteristični primeri iz istorije kriminala u vezi s umetninama. Vrlo ozbiljno se tvrdi da je jedna od veoma zapaženih krimilanih radnji teza koja govori o ilegalnoj trgovini umetničkim delima – treći najtipičniji oblik ilegalne trgovine – odmah posle droge i oružja. Čak i sam Interpol, priznaje da je do tačne informacije o godišnjem prometu na ovom tržištu jednostavno nemoguće doći. Naši studenti su imali priliku da čuju jedno zaista izuzetno interesantno predavanje sa pregršt primera iz prakse.

Predavanje je bilo namenjeno studentima prve godine studijskog programa Pravo, a domaćini su bili prof.dr Edit Der Šeregelji prof dr Milan Milošević.