MNK “Stradanje Srba, Jevraja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije – opasnost istorijskog revizionizma”

Održana praktična nastava iz engleskog jezika
21/12/2018
6. Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem
25/01/2019
Prikaži sve

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Fakultet za poslovne studije i pravo,
Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo i Muzej žrtava genocida Vas pozivaju na Šestu međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom: „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE – OPASNOST ISTORIJSKOG REVIZIONIZMA“koja se održava na Fakultetu za poslovne studije i pravo, na adresi Staro sajmište 29, NoviBeograd, 25. januara 2019. godine sa početkom u 11 časova.

U radu konferencije, aktivno učešće će uzeti eminentni stručnjaci iz zemlje i inostrnastva: univerzitetski profesori, pravnici, politikolozi, istoričari, preživeli logoraši, teoretičari i praktičari koji će multidisciplinarno analizirati strdanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije u celini, kao i na lokalitetu Staro sajmište, sa posebnim osvrtom na problem istorijskog revizionizma.

U čitavoj Evropi, poslednjih decenija, vodi se borba za interpretaciju Drugog svetskog rata, a ovaj proces nije slučajno povezan sa jačanjem odrednica, ideja, govora, pa i organizovanih pokreta koji u sebi sadrže fašističke elemente. Kakvu odgovornost u ovim procesima imaju intelektualci? Šta su opasnosti, koje istorijski revizionizam nosi? Kakvo nam je znanje i kakvo podsećanje na istorijske činjenice potrebno; kako i zašto učimo istoriju, a kako treba da je učimo? Ovo su neka od pitanja koja će biti postavljena na Šestoj međunarodnoj konferenciji, a poštovane
profesore, asistente, studente i sve zainteresovane pozivamo da aktivnim učešćem doprinesu rasvetljavanju ove složene problematike.