Nije uvek bilo lako, ali je uvek bilo lepo – 10 godina našeg Fakulteta za poslovne studije i pravo

Održana VI Međunarodna konferencija ANTiM 2018
21/04/2018
Idemo u posetu Privrednoj komori Srbije
23/04/2018
Prikaži sve

“Nikada ne treba zaboraviti gde je čovek nekada bio i od čega je krenuo”, reči su Ernesta Hendersona, osnivača hotelskog sistema “Šeraton”. Ovo kazivanje je istinito, jer mnogi zaborave na svoje detinjstvo, na početak i teškoće koje prate svaki početak, zaboravljaju gde su nekada bili i kakav je bio put do novih pozicija. Na to nas je podsetio emeritus prof. dr Života Radosavljević, osnivač Fakulteta, koji nas je vratio u dane od pre deset godina, kada je osnovan naš Fakultet za poslovne studije i pravo.

Malo je ljudi u Svečanoj sali koji se danas sećaju tog izuzetnog i teškog početka, a svečana sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, jer su mnogi želeli da prisustvuju ovom značajnom trenutku za naš Fakultet. Visoke zvanice ispred Univerziteta, profesori od nauke i struke, prijatelji, poslovni partneri, nisu skrivali zadovoljstvo današnjeg dana, proslave  ovog za naš kolektiv značajnog jubileja.

Sve je počelo u jednoj zakupljenoj prostoriji od 25 kvadrata, sa pozamljenim nameštajem, sa dva pozajmljena (rashodovana) kompjutera, sa jednim zaposlenim, ali sa jasnom vizijom gde želimo stići. Bez kapitala, prostora, tehničke opremljenosti, bez kadrova. „Nismo imali ništa, ali smo imali ideju i želju, ali to je i najjače strateško oruđe za ostvarivanje velikih rezultata“, započeo je svoje podsećanje na te teške ali istovremeno i dane za ponos, emeritus prof. dr Života Radosavljević. Ovo su trenuci u kojima se prisećamo tog početka, da prošlost posluži budućnosti.

U prvoj godini, Fakultet je po postojećoj dozvoli za rad upisao 46 studenata, uz smo dva neakreditovna studijska programa. „Za mnoge je to bila nemoguća misija, ali mi smo znali da i ne treba raditi moguće, već nemoguće stvari i da ne treba ići utabanim, već novim stazama i putevima. Znali smo da nije važno kakav je put kojim idemo, već je bitnije kakvu obuću i volju imamo da dođemo do cilja“, rekao je prof. Radosavljević. „Često smo bili u dilemi, da li su naše ideje o razvijanju porodičnog fakulteta pomalo ekscentrične. A imati svoj fakultet je za nas bila grandiozna ideja, na početku je izgledala nerealno, pa čak na momente i budalasto“, seća se prof. Radosavljević. Ipak verovao je u sebe, u svoju porodicu i u svoju ideju. U proteklih deset godina, Fakultet je bio na mukama kako da obezbedi svoj opstanak.

Reči su prosto same tekle, jer su deset godina sagorevale ali i istovremeno davale snagu za nastavak uspešnog poslovanja. Dalje je nastavio sledećim rečima: „Osnovna pretpostavka i temelj svih naših uspeha je obrazovanje, a posebno obrazovanje porodice i naslednika. Možda i najznačajnija pobeda u porodici je bila u uspešnom izvođenju dece, odnosno porodice na put obrazovanja, na kome su prošli put od završetka fakulteta do doktora nauka, odnosno univerzitetskih profesora. Tako je stvoreno kompetentno porodično jezgro za bavljanje obrazovanjem, ali i upravljanjem sopstvenim biznisom, odnosno fakultetom.

U proteklih deset godina, Fakultet je bio na mukama kako da obezbedi svoj opstanak, ali danas je u prilici da sa ponosom obeleži sve protekle godine, da obeleži sve ostvarene uspehe, da iza sebe vidi armiju diplomiranih ekonomista, pravnika i menadžera. Sa mnogima je Fakultet i dalje u kontaktu, pa je u prilici da vidi njihovo profesionalno napredovanje, ali i napredovanje u njihovom porodičnom životu, i svakom uspehu se iskreno raduje. Sve to čini snagu ove ustanove. Snagu čine i ideje, težak rad, poverenje i želja za napredovanjem i ostvarivanjem uspeha.

Nakon izlaganja prof. Radosavljevića skup su pozdravili naši prijatelji i saradnici sa nekoliko međunarodnih fakulteta i institucija. Video linkom, naš jubilej su nam čestitali iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Španije i Australije, kao i prisutni gosti u Svečanoj sali. Jedno je bilo prosto nemoguće sakriti, a to je zadovoljstovo što su svi bili u prilici da danas budu deo ove malog ali istorijskog jubileja. Osmeh na licima i pronos je bilo nemoguće sakriti.

Obeležavanje jubileja ne može da protekne a da se ne setimo onih koji su ostavili svoj trag u angažovanju na Fakultetu. Podsetili smo se institucija sa kojima uspešno sarađujemo, eksperata i stručnjaka sa drugih institucija, ali i današnjih članova kolektiva koji uspešno grade imidž Fakulteta. Naravno, bilo je nemoguće a ne setiti se i naših profesora koji su deo svog radnog veka ostavili na Fakuktetu ali nas i prerano napustili. Setili smo se Prof.dr Milorada Starčeviča i prof.dr Vojislava Vučenovića.

Gostima je priređen i zabavni program koji su izveli učenici Osnovne škole „Kosta Vujić, Srednje škole Ušće iz Beograda i iz našeg odelenja u Trsteniku kao i asistenti i članovi kolektiva Faakulteta u Beogradu, svi članovi Integrisanog obrazovnog sistema za društvene i prirodne nauke.

U nastavku programa svi su pozvani da se pridruže koktelu pripremljenom u čast našeg jubileja. I tu je bilo prilike da se susretnu prijatelji, poznanici, partneri, sa se sete šta je nekad bilo ali i da možda dogovore neki novi projekat.

Uz svečarsku tortu koju je presekao dekan prof. dr Milan Radosavljević, podigao je i čašu šampanjca, u zdravlje svih prisutnih, poželeći im nov susret u nekom novom jubileju.

„Naša vizija nije apstraktna, a još manje nerealna. Polazimo od stava da sve što čovek može da zamisli i da sanja, može i da ostvari. Potrebno je samo otkloniti mentalne obruče koji objektivno postoje u svakom čoveku, a to je da se nešto ne može ostvariti, ili da se čekaju bolja vremena za stvaranje“ – u zaključku je rekao prof. Života Radosavljević. Sa ovim rečima, pozdravljamo vas do novog jubileja i želimo vam mnogo razloga za slavlje i u vašim kućama!