Gostujuće predavanje “Ekstremizam”
18/04/2018
Nije uvek bilo lako, ali je uvek bilo lepo – 10 godina našeg Fakulteta za poslovne studije i pravo
21/04/2018
Prikaži sve

Na novoj adresi, u ulici Jurija Gagarina 149A, 20.aprila 2018.godine održana je šesta Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Primena novih tehnologija u menadžmentu i ekonomiji” – ANTiM 2018. Kao što se iz samog naziva MK može videti tema je izuzetno aktuelna, atraktivna i praktična i sadrži tri bitne odrednice, bez kojih se ne mogu zamisliti savremene naučne i stručne diskusije ali ni opstanak društva, pa ni rast ni razvoj, odnosno napredak jedne zemlje. To su: tehnologija, menadžment i ekonomija. Ove fenomene ne smemo posmatrati parcijalno niti razdvojeno, jer samo u celovitosti odgovori pružaju nov kvalitet. Odnosi koji postoje između novih tehnologija, menadžmena i ekonomije pružaju odgovore na mnoga današnja aktuelna pitanja čak i života u osnovi u društvu.

Ova Konferencija se održava u znaku više jubileja. Prvi jubilej je 100 godina od završetka Velikog rata u kome je Srbija imala najveći broj ljudskih žrtava. Drugi jubilej je što se ova Konferencija održava u desetogodišnjici od osnivanja Fakulteta za poslovne studije i pravo, koji je majka svih ustanova koje je u proteklih 10 godina osnovao. Treći jubilej, je to što se u ovoj godini menja i naziv današnjeg organizatora, tj. Fakultet za strateški i operativni menadžment „postaje“ Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo.

Cilj  Međunarodne konferencije ANTiM 2018., jeste povezivanje stručnjaka i istraživača iz privrede, istraživačkih ustanova, obrazovno-naučnih ustanova i nadležnih državnih institucija, radi razmene rezultata i iskustava proisteklih iz teorijskih i praktičnih istraživanja. Pored toga, prezentovanjem naučnih i stručnih dostignuća očekuje se unapređenje osnova za povezivanje visokog obrazovanja i profesionalnog okruženja. Tako se sa svojim stručnim i naučnim radovima organizatoru prijavilo sa više od 100 radova iz zemlje i inostranstva. Imali smo zadovoljstvo da su se na naš poziv za učešće odazvali stručni saradnici iz Slovenije, Rusije, Hrvatske, Ausrtije, Ukraine, SAD-a, Australije i Grčke od kojih smo neke i lično danas ugostili. Želeli su da nam učine čast i posete nas i time nam pruže tako značajnu podršku.

Konferencija je započela uvodnim, pozdravnim rečima osnivača Fakulteta, emeritusa prof.dr Živote Radosavljevića koji je pozdravio sve prisutne u prepunoj Svečanoj sali našeg Fakulteta. Proglašenjem otvaranja konferencije, započela su plenarna izlaganja naših gostiju. Pored izlaganja “uživo” naših gostiju iz Austrije, Nemačke i Ukraine, usledila su i uključenja putem video linka iz SAD, Australije. Među gostima su bili, pored autora stručnih radova i naši profesori, asistenti ali i studenti doktorskih i master studijskih programa kao i studenti kojima je ova tema bila izuzetno interesantna. U narednom izlaganju svojih “5 minuta” je imala i predstavnica našeg sponzora – kompanije “Toyota”, ali i ovde je tema bila menadžment, ekonomija i nove tehnologije.

Gosti u Svečanoj Sali su sa velikom pažnjom pratili izlaganja autora na današnjem skupu. Zadovoljstvo prisutnih je bilo neskriveno. I još se nije osušila boja u štampanom izdanju Zborniku apstrakata radova, već je zakazana ova Međunarodna konferencija koja je kod naših gostiju srdačno prihvaćena sa neskrivenim zadovoljstvom.

Rastali smo se sa našim prijateljima i gostima, u nadi da se ponovo vidimo sa zadovoljstvom pre svega srdačnih prijatelja, a tema i dalje atraktivna, menadžment, ekonomija i primena novih tehnologija.