U susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

13_resize-2
Američka novinarka Maura Sweeney – gost našeg Fakulteta
23/11/2017
mobing1
Gostujuće predavanje – Mobing
30/11/2017
Prikaži sve
5_resize-4

Ujedinjene Nacije su 1981. godine, Rezolucijom 54/134, službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan se u svetu simbolično obeležava narandžastom bojom, a ujedno je i dan kojim počinje „16 dana aktivizma“ – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

Naša obrazovna ustanova se pridružila obeležavanjem ovog dana. U okviru redovnih nastavnih aktivnosti, organizovano je gostujuće predavanja za studente na predmetu Porodično i nasledno pravo, studijskog programa Pravo ali i za sve ostale studente i profesore naših fakulteta. Danas smo ugostili gospođu Vesnu Stanojević, koordinatorku Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici i koordinatorku Sigurne kuće u Beogradu. Našu gošću je u uvodnoj reči predstavila prof. dr Edit Der Šeregelj, predmetni profesor na predmetu Porodično i nasledno pravo.

Nasilje nad ženama je svaki akt rodno zasnovanog nasilja koji dovodi do fizičke, seksualne, psihičke i ekonomske povrede odnosno patnje za žene, uključujući pretnje takvim ponašanjem. Rodno zasnovano nasilje predstavlja kršenje specifičnih odredaba Konvencije UN, bez ozbira na to da li te odredbe izričito spominju nasilje.

Izlaganje gospođe Stanojević je naišlo na izuzetno interesovanje i pažnju studenata. Desetine primera iz duge prakse, studenti i prisutni su netremice pratili, ali i često prekidali dodatnim pitanjima. Sprečavanje i zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja traži uključivanje i žena i muškaraca i celokupne društvene zajednice. Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama zahteva jasno i nedvosmisleno izraženu političku volju i angažman svih nas. U današnjem predavanju su dotaknuta samo neka pitanja, pa će ova priča imati i svoje nastavke.

Najljubaznije se zahvaljujemo našoj gošći na izdvojenom vremenu koja je posvetila našim studentima, a ovakva predavanja su od velikog značaja za njihovu što kvalitetniju edukaciju.