Deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem

„STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

 

Uspešno održana deseta naučna konferencija „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održana je deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

 

U ime organizatora ovaj jubilarni naučni otvorili su dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo prof. dr Milan Radosavljević i direktor Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić prof. dr Dragan Tančić. Počasni predsednik Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ g. Milinko Čekić se obratio prisutnima i domaćinima uputio reči zahvalnosti zbog kontinuiranog organizovanja ovog značajnog skupa i svaranja platforme za razmenu novih naučnih saznanja o stradanju nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Učešće u radu skupa su uzeli i preživeli logoraši, g. Slavko Milanović, predsednik Udruženja, gđa Jelena Buhač Radojčić, g. Bratislav Hrastinski predstavnik SUBNOR-a, gđa Snežana Dragosavljević i Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Republike Srbije. Usledili su pozdravni govori predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine RS g. Željka Radua i doc. dr. Aleksandre Karceve, direktorke Centra za rusko-slovensku međukulturnu saradnju.

 

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je retrospektivni film povodom decenije održavanje ove naučne konferencije u produkciji KORAK-21 i uvodno predavanje prof. dr Kirila Fefermana iz Izraela sa temom o sovjetskoj propagandi o civilnom stradanju u Jugoslaviji 1941-42. O stradanju bitoljskih Jevreja je govorio prof. dr Maran Tanuševski iz Severene Makedonije, a g. Aleksandar Veljić, iz Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, o genocidnoj januarskoj raciji 1942. u Južnoj Bačkoj. O genocidu počinjenom 28. jula 1944. u selu Velika u Crnoj Gori su govorili g. Miodrag Brković i g. Ljubiša Paunković. Usledilo je predavanje dr Danijela Vojaka sa Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba sa značajnim uvidima o genocidu nad romskim stanovništvom i prof. Mihajla Papasa o stradanju Jevrejske zajednice u Grčkoj. Dr Milena Vidosavljević je govorila o stradanju šaanskih Jevreja iz Niša i Pirota a g. Radosav Novaković o slučaju svog pretka i medalji pravednika među narodima koju je primio. Ni ova konferencija nije prošla bez đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili recital „Hrabro srce Irene Sendler“.

Zbornik apstrakata mozete pogledati klikom na sliku ispod ovog teksta

Akreditovani studijski program

Usledilo je uručivanje priznanja institucijama i pojedinacia za doprinos naučnom istraživanju genocida i holokausta kao i doprinos u radu i razvoju konferencije i očuvanju kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata a povodom desetogodišnjice održavanja skupa.

U sesijama je predstavljeno preko 20 tema posvećenih pitanjima stradanja, genocida, holokausta i Drugog svetskog rata iz perspektive različitih društveno-humanističkih oblasti - književnosti, kinematografije, politikologije, etike, prava.

 

In memoriam: prof dr Dragana Đurić (1944-2023)
Sa žaljenjem obaveštavamo studente i nastavno osoblje da je prof. dr Dragana Đurić, profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo u penziji, preminula u Parizu u 78. godini.
Prof. dr Dragana Đurić je ostavila dubok trag u ekonomskoj nauci na našim prostorima, a pamtićemo je kao profesora omiljenog medju studentima i kolegama.

 

Obaveštenje o terminu komemoracije će biti naknadno objavljeno.

 

Predstavljamo prilog - izveštaj produkcijske kuće Korak21 Media o promociji našeg studentskog zbornika "Bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u 21. veku - multidisciplinarni pristup".

 

Poštovane koleginice i kolege,

 

Dana 29.11.2022. od 17h održaće se gostujuće predavanje na temu: „Biomedicinsko začeće sa aspekta međunarodnog javnog prava“ u terminu vežbi iz predmeta Diplomatsko i konzularno pravo.

 

Naša gošća je doktorand sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - Tamara Živić, smer Humana reprodukcija, pedijatrija i perinatologija, koja će našim studentima i svim zainteresovanima pričati o ovoj značajnoj temi, vođena svojim dosadašnjim radom i iskustvom stečenim u SGB Jevremova MediGroup.

 

Ovo predavanje je istovremeno i humanitarnog karaktera, pa molimo sve koji su u mogućnosti da daju doprinos u vidu novogodišnjih paketića u periodu od dana predavanja do 20.12.2022.godine u prostorijama našeg Fakulteta, a koji su namenjeni deci iz sledećih ustanova: Deca sa cerebralnom paralizom, Deca iz Svratišta na Novom Beogradu i u Krfskoj, Deci oboleloj od raka sa onkologije, Deca obolela od raka- udruženje Zvončica, Dom Sremčica deca ometena u razvoju, Deca sa instituta za majku i dete, Deca sa Kosova i Metohije i Deca iz doma u Crnoj Gori.

 

Pozivamo sve zainteresovane studente, koleginice i kolege da prisustvuju ovom predavanju.

Dana 1. decembra sa početkom u 13.30 gostujuce predavanje će održati gospodin Vladimir Vrhovšek, sudija Višeg suda u Beogradu, u okviru praktične nastave na predmetu Medjunarodno privatno pravo a na temu ”Priznanje i izvršenje stranih sudskih odluka- održivost teorijskog pristupa u praksi”

Promocija studentskog tematskog zbornika - Danas je u prostorijama Fakukteta za poslovne studije i pravo organizovana promocija studentskog Tematskog zbornika radova "Bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u 21. veku - multidisciplinarni pristup".

Promociju su organizovali Fakulteta za poslovne studije i pravo, Univerziteta "Union - Nikola Tesla", Udruženja mladih za strateško upravljanje rizicima i krizama i Centra za analizu rizika i upravljanje krizama.

Bila je velika čast i zadovoljstvo u jednom zborniku okupiti 13 mladih, svestranih studenata iz Republike Srbije, Republike Severne Makedonije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U petak 14. oktobra u prostorijama Fakulteta za poslovne studije i pravo održana je Šesta naučno-stručna konferencija pod nazivom „Održivi razvoj i zaštita voda (pravo, ekonomija i menadžment)“, koji organizuju Fakultet za poslovne studije i pravo, i Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo, Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda.
Konferenciju je otvorio Dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo prof. dr Milan Radosavljević. U uvodnoj i pozdravnoj reči istakao je značaj održavanja ove konferencije i da će Fakulteti organizatori na ovaj način u budućnosti nastaviti da podižu svest o očuvanju voda. Takođe, Dekan je naveo podatke o rezultatima prethodnih 5 konferencija na kojima je objavljeno 116 radova, a da će ove godine biti objavljeno preko 40 radova.
Po otvaranju konferencije, usledilo je obraćanje partnera iz inostranstva i prigodan program učenica Srednje škole UŠĆE iz Beograda - na temu zaštita voda, a potom i izlaganje plenarnih radova.
U realizaciji i organizaciji ovogodišnje konferencije svoju podršku su pružile relevantne domaće i međunarodne institucije kao što su: SUPERLAB iz Beograda (sponzor konferencije), Biznis akademija Smilevski, iz Republike Severne Makedonije, Međunarodna Savska Komisija, iz Republike Hrvatske, Međunarodna komisija za očuvanje reke Dunav (ICPDR), iz Austrije, Agencija za zaštitu životne sredine.

23.marta 2022. godine u prostorijama Fakulteta za poslovne studije i pravo, održana je Treća naučna konferencija NATO agresija na SRJ – „Da se večno pamti.

Konferenciju su realizovali Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, i naš Fakultet za poslovne studije i pravo, povodom obeležavanja 23 godine od početka agresija NATO alijanse na SRJ.

Na konferenciji su prisustvovali renomirani generali i pukovnici u penziji, aktivni učesnici u odbrani i svedoci bombardovanja SRJ 1999. godine, ali i advokati koji se bore za prava stradalih, obolelih i na žalost preminulih od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Pored Zbornika radova koji će biti objavljen sa ove naučne konferencije, mnogo značajniji rezultat će biti dokument namenjen Ministarstvu prosvete, da se u udžbenicima iz Istorije u osnovnim i srednjim školama prikažu, pre svega istinite činjenice o posledicama ove agresije koju nikada nećemo, ne želimo i ne smemo da zaboravimo.

Reportažu produkcije Korak 21 možete pogledati OVDE.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održana je Deveta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

U ime organizatora skupa, učesnicima se obratio i otvorio deveti naučni skup, dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo prof. dr Milan Radosavljević. Usledilo je obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije g. Branka Ružića, koji je istakao da je Holokaust bio prekretnica u svetskoj istoriji i da nas iskustva iz Drugog svetskog rata uče da treba da ostanemo budni i oprezni kako bismo spasili svet od takvih katastrofa kao što je Holokaust. Podučavanje i učenje o Holokaustu, istoriji stradanja i genocida u Drugom svetskom ratu, kao i promocija kulture sećanja, borba protiv antisemitizma i svih oblika ksenofobije predstavlja važan segment obrazovanja i suštinsku mogućnost za podsticanje kritičkog mišljenja, društvene svesti i napredovanja.

Učešće u radu skupa su uzeli i preživeli logoraši, gđa Jelena Buhač Radojičić, po čijim životnim događajima je snimljen film „Dara iz Jasenovca“ a učesnicima se obratio g. Slavko Milanović, predsednik Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac sa rečima zahvalnosti zbog kontinuiranog organizovanja ovog značajnog skupa i time svaranja platforme za razmenu novih naučnih saznanja o stradanju velikog broja nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Srdačne ruske pozdrave organizatorima i učesnicima skupa su uputili i veterani iz Moskve. U svom obraćanju g. Vjačeslav Kalinin, osnivač RIA „Veteranske vesti”, član Ekspertskog saveta komiteta Federalne skupštine Državne Dume RF za odbranu, rad, socijalnu politiku i veteranska pitanja i zamenik rukovodioca veteranske organizacije „Bojevo bratstvo”, je istakao da su stotine hiljada ljudi iz različitih zemalja otišli su na svoj poslednji put našavši se iza zidina nacističkih koncentracionih logora i da je naš zadatak je da ih pamtimo, da govorimo o njima, da se prisećamo tih strašnih dana kako se ništa slično ne bi ponovilo u budućnosti.

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je prikaz prvog dela dokumentarnog filma „Jasenovac“, autora Veljka Đurića Mišine i predavanje o zaboravljenom srpskom pravedniku Bogdanu Raškoviću. Usledilo je predavanje dr Danijela Vojaka sa Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba sa značajnim uvidima o genocidu nad romskim stanovništvom na Sisačko – banijskom području, u peridou 1941. – 1945. Potom je doc. dr Dušan Lukić, profesor sa Fakultet za poslovne studije i pravo, predstavio sudbinu Rastine i njenih stanovnika na putu šarvarske golgote. Sa prijateljskog fakulteta – BAS Akademije iz Bitolja je usledilo predavanje prof. dr Marjana Tanuševskog o jevrejskim ognjištima u Bitolju od 1497. i deportaciji bitoljskih Jevreja 1943. Ni ova konferencija nije prošla bez učešća đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su pripremili recital o stradanju dece za vreme Drugog svetskog rata pod nazivom „Skrovišta i sudbine“, a njihov profesor istorije je učesnicima skupa održao desetominutno predavnje o prisilnom radu kao sastavnom delu nacističkog genocida u Drugom svetskom ratu na primeru borskog rudnika. Za kraj, prof. dr Željko Simić, sociolog i profesor našeg Fakulteta je govorio o „mekoj moći” zapada u funkciji zatiranja sećanja na genocidno stradanje srpskog naroda.

U prepodnevnim časovima delegacija Fakulteta, je položila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa Staro sajmište. Konferecnija je propraćena autentičnom izložbom fotografija o stradanjima velikog broja ljudi za vreme nacističke vladavine. Skupu je uživo prisustvovalo 40 učesnika a u onlajn okruženju, preko 100 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesora, studenata i đaka na čemu im se organizatori zahvaljuju.

Da se nikad ne zaboravi!

Reportažu produkcije Korak 21 o održanoj Devetoj naučnoj konferenciji možete pogledati OVDE.

Deveta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem

„STRADANJE SRBA, JEVREJA I ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Fakultet za poslovne studije i pravo i Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo organizuju Devetu naučnu konferenciju sa međunarodnim učešćem pod nazivom: „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE“.

Konferencija će se, uz sve bezbednosne mere prevencije od virusa korona, održati u smanjenom kapacitetu 27. januara 2022. godine, u prostorijama Fakulteta za poslovne studije i pravo, na adresi Staro sajmište 29, sa početkom u 11 časova, ali će se prenositi i onlajn te će veliki broj zainteresovanih direktno biti uključen u rad konferencije.

Misija svih dosadašnjih, pa i ove devete naučne konferencije, je da se obnove sećanja na zločine koji su se desili u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima i da se naučnim i stručnim radovima, svedočenjima i novim stručnim informacijama da doprinos u rasvetljavanju fenomena Holokausta i genocida, koji su dugo, a i danas zapostavljeni u naučnim i stručnim krugovima.

S obzirom na to da su organizatori, odnosno Fakulteti locirani na prostoru Staro sajmište, isti imaju i moralnu obavezu da proučavaju istorijske događaje sa ovog prostora, da informišu javnost i objašnjavaju šta se ovde događalo za vreme Drugog svetskog rata tj. da aktivno rade na negovanju kulture sećanja kako bi svet bio otporniji na slične zločine i kako se isti, ili slični događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Da se nikad ne zaboravi!

Displaying 1 - 10 (of 24 posts)
Displaying 1 - 10 (of 24 posts)