Projekat SECURE (Sustainable Careers for Researcher Empowerment)

Otvoren konkurs Battle of Minds posvećen mladima sa inovativnim idejama

POZIV ZA STUDENTE

Otvoren konkurs Battle of Minds posvećen mladima sa inovativnim idejama

Drage koleginice i kolege,

Mladi iz Srbije sa preduzetničkim rešenjima za kreiranje održive budućnosti moći će i ove godine da učestvuju u globalnom programu Battle of Minds za koji će prijave na konkurs biti otvorene do 30. juna. Takmičenje je pokrenuto s ciljem da se studentima i onima koji su diplomirali u prethodnih pet godina pruži prilika za stvaranje pozitivnih promena i osvajanje vrednih nagrada. Najboljima na lokalnom nivou sleduje novčana nagrada ili stručna praksa u kompaniji BAT, dok će pobednici na globalnom nivou dobiti čak 50.000 funti.

Kompanija British American Tobacco (BAT) jednom godišnje organizuje ovo takmičenje u kom naša zemlja učestvuje po četvrti put. Pored Srbije, takmičiće se još 30 zemalja iz celog sveta čiji timovi treba da imaju najmanje dva, a najviše četiri člana. Zadatak takmičara jeste predstavljanje inovativne ideje za rešavanje Environmental Social and Governance, odnosno ESG izazova.

Četiri ESG izazova

Nakon što formiraju svoje timove, takmičari treba da odaberu jednu od četiri zadate teme programa, a ove, 2023. godine, to su: tehnologija, ekologija, energetika i inkluzija. Potom je potrebno da osmisle i predstave svoje biznis rešenje u PowerPoint ili PDF formatu, a postoji i mogućnost slanja propratnih Excel, Word, JPEG i drugih dokumenata.

Tehnološki izazov podrazumeva upotrebu najnovijih tehnologija današnjice, kao što su veštačka inteligencija, proširena i virtuelna stvarnost, u svrhe kreiranja održivijeg sveta. Od održive poljoprivrede do eko ambalaže - takmičari koji odaberu ekološki zadatak treba da osmisle šta bi uradili kako bi smanjili emisije ugljen-dioksida. Učesnici zainteresovani za oblast obnovljive energije mogu kreirati inovaciju koja bi našu planetu učinila „zelenijom”. Poslednji izazov odnosi se na pronalaženje rešenja za kreiranje inkluzivne kulture na radnom mestu kroz primenu tehnologija i inovacija.

Šta rešenje treba da sadrži?

Tim treba da pripremi kratak uvod o tome ko su njegovi članovi, koji izazov je odabrao i zašto, kao i šta ideja ili proizvod koji je kreirao predstavlja. Potrebno je predstaviti problem koji takmičari žele da prevaziđu, a potom i rešenje. Bitan segment prezentacije je i usklađenost proizvoda sa tržištem, odnosno da li postoje informacije koje ukazuju na potrebu predloženog rešenja.

Učesnici bi kroz istraživanje pokazali ko je potencijalna konkurencija ili kako će se industrija koju su odabrali razvijati u budućnosti. Potrebno je uočiti i predstaviti na koji način rešenje doprinosi unapređenju ESG uticaja. Takođe, ovaj biznis projekat mora da ima i segment o načinu finansiranja. Kao poslednji korak, na red dolaze detaljne informacije o timu, odnosno njihove biografije.

Ideje ocenjuju lokalni timovi među kojima su menadžeri kompanije BAT. Pri ocenjivanju, oni će se usredsrediti na kvalitet predložene ideje, prezentacije, ali i liderske veštine takmičara. U slučaju da se rešenje pokaže kao uspešno, tim nastavlja takmičenje na regionalnom nivou, gde predstavlja svoju zemlju.

Svi zainteresovani se mogu registrovati putem sledećeg linka, gde ujedno mogu saznati više o samom takmičenju - About the competition

Poziv za studentsku konferenciju CEPS

Poziv za FTN Challenge takmičenje

 

FTN Challenge je takmičenje koje organizujemo po 16. put i namenjeno je studentima svih fakulteta na teritoriji Republike Srbije. Ove godine će se održati 18. i 19. marta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Studenti imaju priliku da razviju svoje znanje i da se oprobaju u tri discipline, a to su Case study, Elevator pitch i Debata. Timovi koji zauzmu jedno od prva tri mesta, u nekoj od disciplina, dobijaju novčane nagrade. Učestvovanje je potpuno besplatno.

Više informacija o samom takmičenju možete dobiti na linku https://www.estiem.rs/ftn-challenge-2/. 

 

Link za prijavu: http://shorturl.at/ntwCN

 

Deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem

„STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

 

Uspešno održana deseta naučna konferencija „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održana je deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

 

U ime organizatora ovaj jubilarni naučni otvorili su dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo prof. dr Milan Radosavljević i direktor Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić prof. dr Dragan Tančić. Počasni predsednik Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ g. Milinko Čekić se obratio prisutnima i domaćinima uputio reči zahvalnosti zbog kontinuiranog organizovanja ovog značajnog skupa i svaranja platforme za razmenu novih naučnih saznanja o stradanju nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Učešće u radu skupa su uzeli i preživeli logoraši, g. Slavko Milanović, predsednik Udruženja, gđa Jelena Buhač Radojčić, g. Bratislav Hrastinski predstavnik SUBNOR-a, gđa Snežana Dragosavljević i Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Republike Srbije. Usledili su pozdravni govori predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine RS g. Željka Radua i doc. dr. Aleksandre Karceve, direktorke Centra za rusko-slovensku međukulturnu saradnju.

 

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je retrospektivni film povodom decenije održavanje ove naučne konferencije u produkciji KORAK-21 i uvodno predavanje prof. dr Kirila Fefermana iz Izraela sa temom o sovjetskoj propagandi o civilnom stradanju u Jugoslaviji 1941-42. O stradanju bitoljskih Jevreja je govorio prof. dr Marjan Tanuševski iz Severene Makedonije, a g. Aleksandar Veljić, iz Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, o genocidnoj januarskoj raciji 1942. u Južnoj Bačkoj. O genocidu počinjenom 28. jula 1944. u selu Velika u Crnoj Gori su govorili g. Miodrag Brković i g. Ljubiša Paunković. Usledilo je predavanje dr Danijela Vojaka sa Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba sa značajnim uvidima o genocidu nad romskim stanovništvom i prof. Mihajla Papasa o stradanju Jevrejske zajednice u Grčkoj. Dr Milena Vidosavljević je govorila o stradanju šaanskih Jevreja iz Niša i Pirota a g. Radosav Novaković o slučaju svog pretka i medalji pravednika među narodima koju je primio. Ni ova konferencija nije prošla bez đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili recital „Hrabro srce Irene Sendler“.

Zbornik apstrakata mozete pogledati klikom na sliku ispod ovog teksta

Akreditovani studijski program

Usledilo je uručivanje priznanja institucijama i pojedinacia za doprinos naučnom istraživanju genocida i holokausta kao i doprinos u radu i razvoju konferencije i očuvanju kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata a povodom desetogodišnjice održavanja skupa.

U sesijama je predstavljeno preko 20 tema posvećenih pitanjima stradanja, genocida, holokausta i Drugog svetskog rata iz perspektive različitih društveno-humanističkih oblasti - književnosti, kinematografije, politikologije, etike, prava.

 

In memoriam: prof dr Dragana Đurić (1944-2023)
Sa žaljenjem obaveštavamo studente i nastavno osoblje da je prof. dr Dragana Đurić, profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo u penziji, preminula u Parizu u 78. godini.
Prof. dr Dragana Đurić je ostavila dubok trag u ekonomskoj nauci na našim prostorima, a pamtićemo je kao profesora omiljenog medju studentima i kolegama.

 

Obaveštenje o terminu komemoracije će biti naknadno objavljeno.

 

Predstavljamo prilog - izveštaj produkcijske kuće Korak21 Media o promociji našeg studentskog zbornika "Bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u 21. veku - multidisciplinarni pristup".

 

Poštovane koleginice i kolege,

 

Dana 29.11.2022. od 17h održaće se gostujuće predavanje na temu: „Biomedicinsko začeće sa aspekta međunarodnog javnog prava“ u terminu vežbi iz predmeta Diplomatsko i konzularno pravo.

 

Naša gošća je doktorand sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - Tamara Živić, smer Humana reprodukcija, pedijatrija i perinatologija, koja će našim studentima i svim zainteresovanima pričati o ovoj značajnoj temi, vođena svojim dosadašnjim radom i iskustvom stečenim u SGB Jevremova MediGroup.

 

Ovo predavanje je istovremeno i humanitarnog karaktera, pa molimo sve koji su u mogućnosti da daju doprinos u vidu novogodišnjih paketića u periodu od dana predavanja do 20.12.2022.godine u prostorijama našeg Fakulteta, a koji su namenjeni deci iz sledećih ustanova: Deca sa cerebralnom paralizom, Deca iz Svratišta na Novom Beogradu i u Krfskoj, Deci oboleloj od raka sa onkologije, Deca obolela od raka- udruženje Zvončica, Dom Sremčica deca ometena u razvoju, Deca sa instituta za majku i dete, Deca sa Kosova i Metohije i Deca iz doma u Crnoj Gori.

 

Pozivamo sve zainteresovane studente, koleginice i kolege da prisustvuju ovom predavanju.

Dana 1. decembra sa početkom u 13.30 gostujuce predavanje će održati gospodin Vladimir Vrhovšek, sudija Višeg suda u Beogradu, u okviru praktične nastave na predmetu Medjunarodno privatno pravo a na temu ”Priznanje i izvršenje stranih sudskih odluka- održivost teorijskog pristupa u praksi”

Promocija studentskog tematskog zbornika - Danas je u prostorijama Fakukteta za poslovne studije i pravo organizovana promocija studentskog Tematskog zbornika radova "Bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u 21. veku - multidisciplinarni pristup".

Promociju su organizovali Fakulteta za poslovne studije i pravo, Univerziteta "Union - Nikola Tesla", Udruženja mladih za strateško upravljanje rizicima i krizama i Centra za analizu rizika i upravljanje krizama.

Bila je velika čast i zadovoljstvo u jednom zborniku okupiti 13 mladih, svestranih studenata iz Republike Srbije, Republike Severne Makedonije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Displaying 1 - 10 (of 28 posts)
Displaying 1 - 10 (of 28 posts)