Deveta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem

„STRADANJE SRBA, JEVREJA I ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Fakultet za poslovne studije i pravo i Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo organizuju Devetu naučnu konferenciju sa međunarodnim učešćem pod nazivom: „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE“.

Konferencija će se, uz sve bezbednosne mere prevencije od virusa korona, održati u smanjenom kapacitetu 27. januara 2022. godine, u prostorijama Fakulteta za poslovne studije i pravo, na adresi Staro sajmište 29, sa početkom u 11 časova, ali će se prenositi i onlajn te će veliki broj zainteresovanih direktno biti uključen u rad konferencije.

Misija svih dosadašnjih, pa i ove devete naučne konferencije, je da se obnove sećanja na zločine koji su se desili u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima i da se naučnim i stručnim radovima, svedočenjima i novim stručnim informacijama da doprinos u rasvetljavanju fenomena Holokausta i genocida, koji su dugo, a i danas zapostavljeni u naučnim i stručnim krugovima.

S obzirom na to da su organizatori, odnosno Fakulteti locirani na prostoru Staro sajmište, isti imaju i moralnu obavezu da proučavaju istorijske događaje sa ovog prostora, da informišu javnost i objašnjavaju šta se ovde događalo za vreme Drugog svetskog rata tj. da aktivno rade na negovanju kulture sećanja kako bi svet bio otporniji na slične zločine i kako se isti, ili slični događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Da se nikad ne zaboravi!

Velika čast i zadovoljstvo nam je bilo da u ponedeljak, 29.11. na našem Fakultetu za poslovne studije i pravo ugostimo prof. dr Slavicu Đukić Dejanović, redovnu profesorku na medicinskom fakultetu u Kragujevcu, aktuelnu ministarku u Vladi Republike Srbije zaduženu za demografiju i populacionu politiku, bivšu ministarku zdravlja, bivšu predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i vršioca dužnosti predsednika Republike Srbije.

Profesorka je predavač na predmetima Psihijatrija, i “Etike, veštine i komunikacije”.

Osnivač dnevne Psihijatrijske bolnice u Kliničkom centru u Kragujevcu, član Udruženja psihijatara Srbije, a obavljala je i funkciju predsednika ovog udruženja u dva mandata, član Predsedništva Psihijatrijske sekcije Jugoslavije.

Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za studente redovne nastave i jedan je od autora tri udžbenika za studente posle diplomske nastave.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je autor i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je, u samo poslednjih pet godina, trideset objavljeno u najznačajnijim naučnim časopisima koji se nalaze na SCI listi.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je našim studentima, ali i kolegama profesorima, asistentima i drugim zainteresovanim ukazala na značaj posebne brige za zaštitu mentalnog zdravlja stanovništva, kao najvažnijeg potencijala svake zemlje, u uslovima pandemije COVID-19, ali i u svim drugim uslovima. Ukazala je na značaj rane samo-dijagnostike kao prvog koraka za konsultaciju stručnjaka, ali i na značaj izbora zdravih stilova života, optimizma, brige o sebi, porodici i društvu u celini.

Zahvaljujemo se prof. dr Slavici Đukić Dejanović na izdvojenom vremenu, veri i optimizmu koji je podelila sa nama.

Studenti Fakulteta za poslovne studije i pravo Univerziteta „Union - Nikola Tesla” u Beogradu, u okviru predmeta Diplomatsko i konzularno pravo, pod vodstvom doc. dr Milijane Danevske, posetili su 17.11.2021. godine Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Generalni sekretar Ministarstva, Rade Stefanović, upoznao je studente sa radom, organizacijom i funkcijama pomenutog Ministarstva.

Nakon izlaganja Generalnog sekretara, usledila je debata gde su studenti pokazali veliko interesovanje za rad Ministarstva spoljnih poslova.

 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo poziva zainteresovane studente osnovnih i master studija prava u Republici Srbiji da se prijave na: Takmičenje u simulaciji suđenja ( MOOT Court) „OSUDI DISKRIMINACIJU”.

Na takmičenje mogu da se prijave:

- Studenti i studentkinje osnovnih i master studija iz oblasti pravnih nauka na akreditovanim fakultetima u Republici Srbiji;
- Oni koji su diplomirali na osnovnim studijama ili master studijama prava u školskoj 2021/22 godini na akreditovanim fakultetima u Republici Srbiji.

Prijava se podnosi u ime tima studenata koji mora da se sastoji od najmanje dve, a najviše tri osobe koje ispunjavaju gore navedene uslove. Na prijavi je potrebno naznačiti i ime mentora tima. Mentor tima može biti neko od nastavnika ili saradnika na jednom od akreditovanih fakulteta u Republici Srbiji, ili drugi stručnjak iz ove oblasti.

Prijave i sva pitanja u vezi sa konkursom, možete dostaviti mejlom na adresu: poverenik@ravnopravnost.gov.rs

Rok za dostavljanje prijava: 24. oktobar 2021. godine.

Pravni problem na osnovu kojeg će studenti sačinjavati pisane podneske biće dostavljen prijavljenim timovima 25. oktobar 2021. godine, po okončanju postupka prijavljivanja.

Rok za slanje zahteva za razjašnjenje i dopunu činjenica problema: 29. oktobar 2021. godine.

Rok za predaju tužbe: 11. novembar 2021. godine.

Rok za predaju odgovora na tužbu: 26. novembar 2021. godine.

Usmeni deo takmičenja biće održan sredinom decembra 2021. godine u Beogradu.

Poziv na takmičenje

„JobFair Kreiraj svoju budućnost!” je sajam poslova i praksi namenjen studentima i diplomcima prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta, koji će se ove godine održati 1. i 2. novembra. Usled epidemiološke situacije i radi bezbednosti učesnika i posetilaca, Sajam će se i ove godine održati onlajn, na sajtu www.jobfair.rs.

Organizatori događaja su neprofitne i apolitične organizacije: Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Beograd.

Sajam je nastao 2005. godine na inicijativu studenata volontera i ima za cilj povećanje stope zaposlenosti među mladima i zadržavanje stručnog kadra u našoj zemlji. Već sedamnaest godina povezuje studente sa najuglednijim kompanijama i time daje mladima mogućnost da grade svoju budućnost u Srbiji.

JobFair, pored Sajma na kom će studenti biti u prilici da stupe u kontakt sa predstavnicima kompanija i saznaju više o poslovima i praksama koje oni nude, pruža priliku za razvoj veština kroz dodatni sadržaj:

 • „Panel diskusija — Pođi pravim putem” diskusija na kojoj se obrađuju aktuelne studentske teme, 16. oktobra
 • „LevelUp — Podigni nivo svojih veštinaseminar ličnih i profesionalnih veština, 23. i 24. oktobra
 • TechTalk predavanja o aktuelnim temama iz struke, 1. i 2. novembra
 • Razgovor za posao radionica na kojoj studenti imaju priliku da osete atmosferu intervjua za posao, 2. oktobra
 • CV baza u bilo kom trenutku posetioci mogu ostaviti svoj CV koji će biti prosleđen svim kompanijama koje učestvuju na projektu.

Sve aktivnosti su besplatne i održaće se onlajn na sajtu jobfair.rs, na kome možete pronaći i prijave za LevelUp — Podigni nivo svojih veština i Razgovor za posao.

Kako je interesovanje za JobFair svake godine sve veće, organizatori se trude da iz godine u godinu jačaju nacionalni karakter Sajma, što znači da je projekat namenjen studentima i diplomcima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta svih univerziteta u Srbiji.

Za više informacija možete posetiti sajt  www.jobfair.rs, i društvene mreže: Instagram (@jobfairrs), Facebook (@jobfairrs) i LinkedIn (JobFair - Kreiraj svoju budućnost!).

Programa stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić

 

Već više od 18 godina nudimo plaćene prakse studentima u najboljim kompanijama u Nemačkoj iz brojnih oblasti, nakon čega oni to znanje mogu da primene kada se vrate u zemlje regiona.

Više informacija možete naći OVDE.

Sedma godina podrške mladim preduzetnicima iz cele Srbije kroz obuke za započinjanje sopstvenog biznisa

 

Privredni forum mladih u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, a u okviru projekta "Privredni forum mladih ’21 – Onlajn edukativno-mentorski program za mlade preduzetnike", organizuje online obuku za započinjanje sopstvenog biznisa.

Prijavu možete popuniti na sledećem linku: https://forms.gle/WjbEQeQArD5pDEfh9

Obuka za SEDMU generaciju polaznika počinje 20. septembra, a mogućnost učešća će ostvariti 15 timova od dva člana po timu (ukupno 30 učesnika) koji će dobiti priliku za sticanje potrebnih znanja i veština kako bi se osposobili za osnivanje i vođenje sopstvenog biznisa.

Obuka će biti realizovana u saradnji sa predstavnicima privrednog sektora specifično orjentisanim ka određenim segmentima poslovanja (marketing, prodaja, analiza tržišta, upravljanje novčanim tokovima, procedure za osnivanje biznisa, pozicioniranje na tržištu, analiza konkurencije i dr).

Kroz praktičan rad sa najistaknutijim domaćim ekspertima na obuci 7. generacije Privrednog foruma mladih, timovi će imati priliku da:

 • prođu kroz kompletan proces izrade biznis plana
 • kreiraju finansijsku, marketinšku i prodajnu strategiju
 • ostvare poslovne kontakte sa domaćim eskpertima i predstavnicima kompanija i institucija
 • pripreme svoj proizvod/uslugu za izlazak na tržište
 • postanu deo PFM zajednice mladih preduzetnika
 • najboljih 5 timova ima priliku da osvoji dvomesečno mentorsko praćenje nakon obuke

Na samoj obuci, mladi će imati priliku da steknu osnovna praktična znanja koja su im neophodna da otpočnu održiv biznis. Učesnici će imati priliku da razviju svoju biznis ideju kroz rad sa mentorom, ali i da steknu znanja i veštine koje će već tokom obuke primeniti u praksi. Pored toga, teorijske lekcije o razvoju biznis plana i biznis ideja će svim učesnicima biti dostupne tokom trajanja cele obuke. Pored predavanja i panel diskusija koja će se održavati uživo putem onlajn platforme, polaznicima će biti dostupni i edukativni materijali. Na kraju obuke mladi će imati priliku da svoje ideje predstave pred žirijem i osvoje mentorsko praćenje nakon završetka obuke.

Prijave su otvorene do 15. septembra i odnose se na sve mlade ljude sa teritorije Srbije, a timovi svoje prijave mogu popuniti već danas na sledećem linku: https://forms.gle/WjbEQeQArD5pDEfh9

*Uslovi za prijavu za sedmu generaciju polaznika:

 • do 35 godina starosti
 • obavezne prijave u paru (sve timove čine isključivo 2 osobe)
 • timovi moraju da imaju biznis ideju

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na privreda@pfm.rs.

Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno!

Australijsko-srpska privredna komora je osnovana 2017. godine u okviru koje je Sektor za obrazovanje prvi od formiranih sektora. Sektor za obrazovanje ima za cilj poboljšanje saradnje Australije i Republike Srbije na polju obrazovanja, što je cilj koji podržavaju međunarodne diplomate iz obe države. Jedan od glavnih projekata koje je pokrenuo ovaj sektor jeste približavanje australijskih univerziteta studentima iz Republike Srbije i regiona.

U okviru projekta, Sektor za obrazovanje je ostvario saradnju sa vodećim univerzitetima iz Australije koji su zainteresovani za ostvarivanje veće pristupačnosti za studente iz našeg regiona. Zvanično pokretanje programa za širu javnost ostvaruje se kroz BESPLATAN ONLAJN SEMINAR koji će se održati u petak 20. avgusta 2021. godine sa početkom u 10 časova ujutru (po vremenu u Beogradu). Vebinar će se dotaći glavnih pitanja i nedoumica koja budući studenti mogu imati, ali nisu imali prilike da dobiju konkretan odgovor. To će omogućiti neposredan i direktan pristup stručnjacima za obrazovanje dva najveća australijska univerziteta.

Univerzitet Monaš u Melburnu i Univerzitet Zapadne Australije u Pertu, imaju veoma visoku reputaciju širom sveta (nalaze se na listi 100 najboljih univerziteta na svetu, QS Top Universities Ranking). Tokom vebinara, stručnjaci za obrazovanje sa ova dva univerziteta će predstaviti programe i stipendije koji su dostupni našim studentima. Pred kraj vebinara, studenti će imati priliku za postavljanje pitanja.

Nakon vebinara, učesnici će dobiti sav materijal sa vebinara, uključujući i spisak programa i stipendija, uz pristup zvaničnom vebsajtu za dodatne informacije. Učesnici će takođe biti povezani sa predstavnicima univerziteta koji im mogu biti od pomoći u procesu apliciranja za studije u Australiji.

Vebinar je namenjen svima koji su zainteresovani za osnovne, master ili doktorske studije u Australiji.

Broj učesnika vebinara je ograničen, zbog čega savetujemo da se prijavite što pre. Učešće je besplatno za sve registrovane učesnike, ali neće biti moguće za one koji se ne registruju. (Učesnici će imati obavezu da se registruju preko aplikacije Zoom ukoliko već nemaju postojeći nalog na istoj).

Link za registraciju: https://bit.ly/asccstudyinaus

Dragi naši apsolventi,

došlo je vreme da proslavimo dugo čekano apsolventsko veče.
Pridružite nam se da u što većem broju uživamo u večeri koja će se pamtiti celog života.

Generacija 2016/2017 

NAPOMENA: Generacija 2016. je prošle godine bila onemogućena da proslavi svoje apsolventsko veče
(zbog pandemije COVID-19), pa ove godine imaju tu mogućnost da proslave i uživaju zajedno sa nama.

Link za prijave se nalazi u opisu instagram profila " fpspstudentski", a možete ga pronaći i klikom OVDE.

Neka to bude vaše veče za pamćenje.

Poštovani diplomci, studenti, kolege i saradnici,

obaveštavamo vas da je 22. maja u prostorijama našeg Fakulteta za poslovne studije i pravo održana svečana dodela diploma za studente osnovnih akademskih studija, kao i za studente master akademskih i doktorskih akademskih studija.

Ovo je bio još jedna prilika kada smo zajednički proslavili jedan od najvažnijih trenutaka svakog pojedinca - sticanje akademskog zvanja.

I ovom prilikom smo naše diplomce podsetili na značaj permanentnog obrazovanja, pozvali smo ih da studije na višim nivoima studija nastave na našem, ili na nekom drugom fakultetu, u zemlji ili inostranstvu, u zemljama potpisnicama Bolonjske deklaracije; podsetili smo ih da je znanje jedini lični kapital koji je neodvojivi deo ličnosti svakog pojedinca i da je investicija vremena i energije u sticanje znanja jedna od najizvesnijih investicija.

Čestitamo našim studentima!

Foto album sa dodele diploma možete naći na našem Facebook profilu.

Možete pogledati i video snimak svečane dodele diplome klikom OVDE.

Displaying 1 - 10 (of 15 posts)
Displaying 1 - 10 (of 15 posts)