FPSP FSOM vs VSZŠ – nerešeno!
23/10/2017
„Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ u gostima našem Integrisanom obrazovnom sistemu
23/10/2017
Prikaži sve

Studenti Fakulteta za poslovne studije i pravo iz Beograda, proslavili su važan događaj u njihovim životima – završetak studija i dodelu diploma. Promocija se odvijala u dva dela: tokom prvog dela studentima su se obratili osnivač prof. emiritus dr Života Radosavljević u ime domaćina i Dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof. dr Milan Radosavljević. Ali pre svega Svečanom salom odjeknuli su zvuci studentske himne “Gaudeamus Igitur”, himne mladosti:

“…U veselju živimo,
dok smo tako mladi;
jer kad divna mladost prođe,
pa nam kruta starost dođe
skhat će nas jadi… “

Prof. emiritus dr Života Radosavljević poželeo je studentima slavljenicima dobrodošlicu, puno sreće, zdravlja i ličnog uspeha u životu i poslovnim karijerama. Prisutne diplomce i njihove roditelje, braće i sestre, devojke i mladiće, profesor Radosavljević je upoznao sa obrazovanjem u okviru Integrisanog obrazovnog sistema za društvene i prirodne nauke, od predškolske ustanove do fakulteta, na svim nivoima obrazovanja. Na kraju im je poručio sledeće: “Ako radite samo da bi zaradili novac, neće te uspeti, ali ako volite to što radite – ostvarićete veliki uspeh.” Takođe se pozvao na staru poslovicu, “Nije važno koliko si puta u životu pao, već je važno kojom si se brzinom podigao i još odlučnije krenuo dalje”.

U nastavku programa diplomce je pozdravio i dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof. dr Milan Radosavljević. Rekao je da je region Balkana bogatiji za 136 diplomiranih pravnika, ekonomista, menadžera i menadžera bezbednosti, osam mastera i jednog doktora nauka. Sve ove lepe i značajne brojke dolaze u takoreći svečarskom trenutku, kada slavimo – deset godina od osnivanja našeg Fakulteta, koji je i sam iznedrio još 3 ustanove: Fakultet za strateški i operativni menadžment, Osnovnu Školu “Kosta Vujić” i predškolsku ustanovu “Kosta Vujić”. Od 15 metara kvadratnih iznajmljenog prostora i svega jednog administrativnog radnika i 30 upisanih studenata na dva studijska programa stigli smo do današnje, znatno drugačije situacije. U vlasništvu Integrisanog obrazovnog sistema za društvene i prirodne nauke se nalazi više od 7000 kvadratnih metara sopstvenog prostora, zapošljavamo blizu 200 profesora, asistenata, nastavnika učitelja, vaspitača, pedagoga, psihologa i IT stručnjaka. Danas su tu dva fakulteta, sa šest akreditovanih programa osnovnih studija, devet akreditovanih programa master studija, dva programa doktorskih studija i akreditovanim studijama na daljinu, i sa oko 4150 studenata koji su do danas diplomirali i na koje smo danas ponosni. Nakon “preležanih dečijih boginja” danas smo najčešće u ulozu lidera u inovacijama. Znamo da smo na pravom putu, a to znaju i naši studenti. Profesor Radosavljević je diplomce podsetio da stečeno znanje nije dovoljno za ceo život, naprotiv, već je ukazao da je najbolje da zaborave na iluziju da su nešto naučili i da budu svesni da im današnja diploma samo daje dozvolu da i dalje uče.

Istorijske zabeleške govore da je u Beogradu, 1885.godine bilo registrovano 45 advokata i 11 lekara, već 1900. godine je bilo 69 advokata i  19 lekara, a 1914., neposredno pred Veliki rat, registrovano je 124 advokata i 47 lekara. Ove brojke govore kako smo,  kao društvo skromno počeli na prelasku 19. u 20. vek. Prof. dr Milan Radosavljević je rekao: “Bili smo zemlja nepismenih, ali ponosnih, vrednih i časnih ljudi. A danas, sa diplomom u ruci imate pravo da pre svega budete slobodni i verujete u realnost svojih snova. Slava je ono što se mora osvojiti ali se čast ne sme izgubiti! Ne opstaju u životu najjači, već oni koji se najbolje prilagođavaju promenama koje život sa sobom nosi. ”

Nakon obraćanja uprave Fakulteta, upriličen je program u kojem su studenti imali priliku da pogledaju video snimak govora koji je Stiv Džobs održao neposredno pre svoje smrti studentima Stanford Univerziteta, a prilikom dodele njihovih studentskih diploma. Zatim je kolega Bojan Zdravković, sekretar Fakulteta, kazivao tekst pesme “Budi čovek”, a koleginica Vladana Lilić, nastavnica Ruskog jezika je govorila tekst Arčibalda Rajsa. U nastavku u programu su učestvovali naši najmlađi, učenici naše Osnovne škole “Kosta Vujić”, sa kratkim humorističkim muzičko-scenckim nastupom, za koji su bili nagrađeni dugotrajnim aplauzom. Taj aplauz se nije ni stišao kada su na scenu izašli malo stariji, učenici naše Srednje škole Ušće, Lazar, Natalija, Kristina i Nevena, koji su  izrecitovali misli znamenitih ljudi: Duška Radovića, Ajnštajna, Tagore, Mike Antića, Henri Forda, Frenklina, Lao Cea i drugih, koji su ostavili trag u vremenu, njihovom i našem.

Zatim se svečeni program nastavio i dodelom diploma, i to prvo ovogodišnjem doktoru nauka, pa masterima i na kraju ostalim diplomcima na osnovnim akademskim studijama. Diplome je uručio dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof.dr Milan Radosavljević. Tri najbolja studenta su dobili prigodne nagrade za svoj predan rad i izvanredan uspeh. Nakon zajedničke fotografije, drugi deo današnjeg programa se odvijao u bašti Fakulteta gde je bio organizovan prigodni koktel.