Naš student Marija Lugonjić odbranila je doktorsku disertaciju

 

Dana 14.06.2023.

na Fakultetu za poslovne studije i pravo u Beogradu, studentkinja doktorskih studija 

Marija Lugonjić

je uspešno odbranila doktorsku disertaciju na temu:

 

"Javno privatno partnerstvo i koncesija kao efikasan model unapređenja upravljanja zdravstvom sa posebnim osvrtom na Srbiju"

 

pred Komisijom u sastavu: 

 

prof. dr Milan Radosavljević - predsednik komisije
Fakultet za poslovne studije i pravo
Univerzitet „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu

 

prof. dr Olja Arsenijević - mentorka
Fakultet za poslovne studije i pravo
Univerzitet „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu

 

prof. dr Polona Šprajc - članica
Fakultet za organizacione nauke
Univerzitet u Mariboru, Republika Slovenija

 

doc. dr Jasmina Šljivić - članica
Univerzitet „Bijeljina“
Bijeljina, Bosna i Hercegovina


 

Marija Lugonjić je doktorske studije upisala 2018. godine i nakon 6 godina vrednog rada uspešno ih je okončala,

Čestitamo i želimo uspešnu akademsku karijeru!!!

NATO AGRESIJA NA SRJ (REPUBLIKU SRBIJU) - DA SE VEČNO PAMTI

Peta naučna konferencija pod nazivom NATO agresija na SRJ (Republiku Srbiju) – Da se večno pamti održana je 25. marta 2024. godine u prostorijama Fakulteta za poslovne studije ipravo. Konferenciju su realizovali Fakultet za poslovne studije i pravo, Fakultet zainformacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ iz Beograda iInstitut za srpsku kulturu iz Prištine-Leposavića povodom obeležavanja 25 godine od početka agresija NATO alijanse na SRJ.

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji učešće su uzeli general-pukovnik u penziji prof. dr Branko Krga, general-pukovnik u penziji Spasoje Smiljanić, general-major u penziji Živomir Ninković, advokat Angelo Fiore Tartaglia, prof. dr Srđan Aleksić, viceadmiral u penziji Vasileios Martzoukos, prof. dr Tatjana Senjuškina, prof. dr Jelena Ponomarjova, prof. dr Elizabeta Ristanović, predsednica međunarodnog Udruženja evropskih novinara Isaia Tsaousidou, dr Aleksandra Pećinar, prof. dr Veselin Konotar, prof. dr Zoran Miladinović, Vladica Krstić i emeritus prof. dr Života Radosavljević. Moderatori skupa su bili general- major u penziji prof. dr Miodrag Gordić, prof. dr Milan Radosavljević i prof. dr Dragan Tančić.

Picture 1
Picture 1

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su profesor Oliver Njego, prof. NikolaRackov, ženska vokalna grupa „Ogrlica od bisera” i učenici srednje škole „Ušće”.

Picture 1
Picture 1
Picture 1

Na konferenciji su prisustvovali renomirani generali i pukovnici iz zemlje i inostranstva,aktivni učesnici u odbrani i svedoci bombardovanja SRJ 1999. godine, ali i advokati,pravnici, istoričari, stručnjaci iz oblasti vojnih, bezbednosnih, geostrateških, inženjerskih,medicinskih i drugih nauka, kao i brojni istaknuti profesori, studenti Fakulteta za poslovnestudije i pravo i Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo.

Izlaganja istaknutih domaćih i međunarodnih naučnih radnika nesumnjivo su ukazala na novečinjenice i autentične dokumente, rasvetlila su nepoznate okolnosti i još bolje nas upoznala sacelovitom slikom borbi u ratu 1999. godine i time omogućila da na agresiju najjačih zemaljasveta na Srbiju gledamo otvorenim očima.

Jedanaesta naučna konferencija

„STRADANJE SRBA, JEVREJA IROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održana je jedanaesta naučnakonferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih nateritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za informacionetehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

U ime organizatora skupa, učesnicima se obratio i otvorio naučni skup, dekan Fakulteta za poslovnestudije i pravo prof. dr Milan Radosavljević. Usledilo je obraćanje gđe Snežane Dragosavljević,predsednica Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije i sekretara Udruženja logoraša ipotomaka Jasenovac. U ime Ministarstva prosvete, koje institucionalno podržava aktivnosti kojima sečuva sećanje na žrtve holokausta i genocida pre svega kroz obrazovanje i nauku, obratila se doc. drSnežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju. Skup su pozdravili i druginaučni radnici iz Srbije, Severne Makedonije, Rumunije i Grčke, nakon čega je scenaristkinja i knjževnicagđa Nataša Drakulić govorila o iskustvima rada na scenariju filma „Dara iz Jasenovca“. Usledilo jesvedočenje gđe Jelene Radojčić, koja je bila inspiracija za lik devojčice Dare, o stradanjima u Jasenovcu.U nastavku konferencije učesnici su osvetlili probleme stradanja u selu Velika 28. Jula 1944. godine;stradanja u Januarskoj raciji 1942. godine; zločinima muslimanske milicije u podčakorskom selu GornjaRžanica i o stradanju Srba Drvara. Naučni savetnik dr Danijel Vojak, sa Instituta društvenih znanosti IvoPilar iz Zagreba je govorio o politici masovnih zločina ustaških vlasti nad romskim stanovništvom u NDH,a g. Božo Grbić je govorilo o radu na izradi karte umorene srpske dece u NDH koja je bila grobnicanajmanje 54.009 srpskih dečaka I devojčica. Ni ova konferencija nije prošla bez đaka iz srednje škole„Ušće“ i studenata koji su sa svojim profesorima i mentorima pripremili ozbiljan i potresan recital ostradanju dece za vreme Drugog svetskog rata. U prepodnevnim časovima delegacija dva Fakulteta, jepoložila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu uokviru kompleksa Staro sajmište. Konferencija je propraćena autentičnom izložbom fotografija ostradanjima velikog broja ljudi za vreme nacističke vladavine. Skupu je prisustvovalo preko 100 učesnika,predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesora, studenata i đaka.

Prva nacionalna naučna konferencija

„UPRAVLJANJE SREDNJOŠKOLSKIM NASILJEM U POSTPANDEMIJI COVID-19 U REPUBLICI SRBIJI“

U petak 01.12.2023. godine na Fakultetu za informacione tehnologije i inženjerstvo, Beograd, održana je Prva nacionalna naučna konferencija „Upravljanje srednjoškolskim nasiljem u postpandemiji Covid-19 u Republici Srbiji“, koja je rezultat istoimenog projekta u saradnji sa Fakultetom za poslovne studije i pravo, Beograd i Srednjom školom „Ušće“, Beograd.

Poslednjih godina mnogi izazovi su se odrazili na bezbednost mladih. Nasilje koje je zahvatilo mlade ljude nakon pandemije Covid-19 ima tendenciju povećanja. Cilj projekta je podizanje svesti o nasilju, pružanje podrške žrtvama i edukaciji dece, roditelja, nastavnika, rukovodećeg kadra škola i šire društvene zajednice o važnosti razumevanja, prevencije i suzbijanja nasilja među vršnjacima i ostalim učesnicima procesa srednjoškolskog obrazovanja.

Projekat je podržalo i finansijski pomoglo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i Ministarstvo posvete koje je dalo preporuku srednjim školama da se anketarima omogući ulazak u škole u cilju sprovođenja istraživanja, kojima se organizatori zahvaljuju.

Konferenciji su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvete, profesori, direktori, pedagozi, psiholozi, učenici srednjih škola iz Beograda, Kruševca, Trstenika, Sombora, Leskovca, kao i pravnici, stručnjaci iz oblasti bezbednosti, informacionih tehnologija, MUP-a RS i drugi.

POZIV ZA STUDENTE

Idealna prilika za mlade ekonomiste da dođu do prvog posla

Iskusite brz i dinamičan razvoj karijere – Prijavite se za učešće u programu Global Graduate

Drage koleginice i kolege,

Brz napredak u karijeri i to za samo 18 meseci, sticanje međunarodnog radnog iskustva, unapređivanje veština upravljanja projektima, mentorstvo, kompetitivna zarada. Ovo su su samo neke od mogućnosti i benefita programa Global Graduate (GGP) koji je pokrenula kompanija BAT s ciljem da mladim osobama sa završenim osnovnim ili master studijama iz oblasti finansija, ekonomije, biznisa, menadžmenta i srodnih oblasti, pruži priliku da naprave svoj prvi značajni korak u profesionalnoj karijeri. Prijave za sve mlade ekonomiste iz Srbije su već otvorene, i svi zaineresovani imaće priliku da se prijave do 21. jula.

Šta je program GGP?

Prvo radno mesto predstavlja svojevrsnu „odskočnu dasku”, i od ključne je važnosti za izgradnju uspešne profesionalne karijere. Upravo zato je BAT pokrenuo GGP, internacionalni razvojni program, koji pruža osnovu za razvoj važnih menadžerskih, liderskih, operativnih i poslovnih veština na samom početku sticanja radnog iskustva.

Reč je o osamnaestomesečnom, brzom razvojnom projektu koji mladima pruža mogućnost da rade u kancelarijama kompanije u Beogradu, na poziciji koja predstavlja kombinaciju pravog posla i strukturisanog razvojnog programa kroz stručne treninge. Na taj način, pored toga što će steći veoma važno radno iskustvo, doći do svoje prve menadžerske pozicije, raditi sa talentovanim profesionalcima iz celog sveta, mladi dobijaju i priliku da doprinesu stvaranju pozitivnih promena. 

Benefiti koje ostvaruje učesnik GGP programa

Samo neki od benefita ovog projekta su kompetitivna zarada, godišnji bonus, rad pod supervizijom posvećenog mentora, raznoliki timovi spremni da čuju ideje novih generacija, treninzi usmereni na liderstvo.

Idealna prilika za profesionalni razvoj

 

Talentovane mlade osobe koje postanu deo ovog programa dobijaju priliku da brzo napreduju u karijeri. U toku trajanja programa, moći će da se upoznaju sa različitim poslovnim funkcijama kroz rotacije što omogućuje sticanje vrednog iskustva.

Treneri i mentori pobrinuće se za pružanje podrške tokom čitavog trajanja projekta. Dodatno, otvaraju se prilike za sticanje međunarodnog iskustva, otvaraju vrata globalne mreže lidera, kao i učestvovanje u vrhunskom globalnom treningu za liderstvo.

Koje uslove kandidati treba da ispune?

Pored toga što kandidati treba da imaju završene osnovne ili master studije iz oblasti finansija, ekonomije, menadžmenta ili drugih srodnih oblasti, potrebno je da njihovo radno iskustvo ili ono stečeno na praksama, nije trajalo duže od tri godine. Za ovu poziciju potrebna je osoba koja je ambiciozna, motivisana, proaktivna, sa razvijenim veštinama, spremna da inspiriše druge i da se poveže sa poslovnim partnerima na svim nivoima.

Pristup rešavanju problema treba da bude analitički i kreativan, a stečeno međunarodno iskustvo smatra se kao prednost. Pored prethodno navedenog, neophodno je napredno znanje engleskog i srpskog jezika, poznavanje rada u Microsoft Excel i Microsoft Power Point programima, kao i važeća vozačka dozvola kategorije B.

Mladim ljudima su potrebne prilike koje će im omogućiti da uče, ali i da ispolje svoj talenat i pokažu svoje znanje. Upravo je program GGP idealna prilika za tako nešto. Prijave su otvorene, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: Careers.bat.com ili LinkedIn.

 

Naš student Andrija Lazarević odbranio je master rad sa najvišom ocenom

 

Dana 05.07.2023.

na Fakultetu za poslovne studije i pravo u Beogradu, student master studija

Andrija Lazarević

je uspešno odbranio master rad sa najvišom ocenom, na temu:

 

"Stečaj kao opravdan razlog za raskid ili otkaz profesionalnog ugovora u fudbalu i registraciju fudbalera izvan registracionog perioda"

 

pred Komisijom u sastavu: 

 

 

Prof. dr Života Radosavljević - predsednik komisije
Fakultet za poslovne studije i pravo
Univerzitet „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu

 

 

Prof. dr Milan Milošević - mentor
Fakultet za poslovne studije i pravo
Univerzitet „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu

 

Čestitamo i želimo uspešnu akademsku karijeru!!!

ПОЗИВ НА РАДИОНИЦУ И ПАНЕЛ У НАУЧНОМ КЛУБУ: „АИ ПОД ЗВЕЗДАМА“

Позивамо вас да нам се придружите на овом интересантном и интерактивном догађају где ћемо се упознати са основама генеративне вештачке интелигенције. Истражићемо значај великих језичких модела и њихов потенцијал кроз дискусију, размењујући идеје о могућностима и ограничењима модела као што је ChatGPT. Такође, разговараћемо о утицају ових модела на друштво, као и њиховим етичким аспектима.

Радионица ће бити одржана у среду, 5. јула, у 14 часова и отворена је за све узрасте, а посебно је корисна за оне заинтересоване за могућности и ограничења ових модела.

Предавачица: др Даница ДеспотовићData Scientis

На кафе панелу, у петак, са почетком у 18.30 часова, ћемо расправљати о употреби вештачке интелигенције (АИ) у јавном сектору у Србији и глобално. Разговараћемо о потенцијалима и ограничењима ове технологије да оптимизује управљање, побољша приступ услугама и постави нове стандарде одговорности. У дијалогу са стручњацима из ове области, сазнајте да ли је могуће усмерити АИ ка добробити грађана и креирати јавни сектор какав заслужујемо, или је то само илузија.

Панелисти: Тијаго Пеишото (Tiago C. Peixoto), експерт за јавни сектор у Светској банци, Слободан Марковић, саветник за дигиталне технологије у програму Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, Бобан Стојановић, редовни професор на Институту за математику и информатику Природно-математичког факултета у Крагујевцу и Бранка Анђелковић, кооснивачица и програмска директорка Центра за истраживање јавних политика у Београду.

Панел дискусија ће се водити на енглеском језику, а улаз је слободан за све посетиоце.

Пријавите се за радионицу и панел ОВДЕ.

Displaying 1 - 10 (of 41 posts)
Displaying 1 - 10 (of 41 posts)