Deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem

„STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

 

Uspešno održana deseta naučna konferencija „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održana je deseta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

 

U ime organizatora ovaj jubilarni naučni otvorili su dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo prof. dr Milan Radosavljević i direktor Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić prof. dr Dragan Tančić. Počasni predsednik Udruženja logoraša i potomaka „Jasenovac“ g. Milinko Čekić se obratio prisutnima i domaćinima uputio reči zahvalnosti zbog kontinuiranog organizovanja ovog značajnog skupa i svaranja platforme za razmenu novih naučnih saznanja o stradanju nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Učešće u radu skupa su uzeli i preživeli logoraši, g. Slavko Milanović, predsednik Udruženja, gđa Jelena Buhač Radojčić, g. Bratislav Hrastinski predstavnik SUBNOR-a, gđa Snežana Dragosavljević i Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Republike Srbije. Usledili su pozdravni govori predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine RS g. Željka Radua i doc. dr. Aleksandre Karceve, direktorke Centra za rusko-slovensku međukulturnu saradnju.

 

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je retrospektivni film povodom decenije održavanje ove naučne konferencije u produkciji KORAK-21 i uvodno predavanje prof. dr Kirila Fefermana iz Izraela sa temom o sovjetskoj propagandi o civilnom stradanju u Jugoslaviji 1941-42. O stradanju bitoljskih Jevreja je govorio prof. dr Marjan Tanuševski iz Severene Makedonije, a g. Aleksandar Veljić, iz Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, o genocidnoj januarskoj raciji 1942. u Južnoj Bačkoj. O genocidu počinjenom 28. jula 1944. u selu Velika u Crnoj Gori su govorili g. Miodrag Brković i g. Ljubiša Paunković. Usledilo je predavanje dr Danijela Vojaka sa Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba sa značajnim uvidima o genocidu nad romskim stanovništvom i prof. Mihajla Papasa o stradanju Jevrejske zajednice u Grčkoj. Dr Milena Vidosavljević je govorila o stradanju šaanskih Jevreja iz Niša i Pirota a g. Radosav Novaković o slučaju svog pretka i medalji pravednika među narodima koju je primio. Ni ova konferencija nije prošla bez đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili recital „Hrabro srce Irene Sendler“.

Zbornik apstrakata mozete pogledati klikom na sliku ispod ovog teksta

Akreditovani studijski program

Usledilo je uručivanje priznanja institucijama i pojedinacia za doprinos naučnom istraživanju genocida i holokausta kao i doprinos u radu i razvoju konferencije i očuvanju kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata a povodom desetogodišnjice održavanja skupa.

U sesijama je predstavljeno preko 20 tema posvećenih pitanjima stradanja, genocida, holokausta i Drugog svetskog rata iz perspektive različitih društveno-humanističkih oblasti - književnosti, kinematografije, politikologije, etike, prava.