Održana Međunarodna naučna konferencija NATO agresija na SRJ (R. Srbiju) – DA SE VEČNO PAMTI

Svečanost dodele diploma u uslovima COVID19
14/06/2020
STRESOVI ŽIVLJENJA POSLE PANDEMIJE KORONE – posledice i prevencija
06/10/2020

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “NATO agresija na SRJ (R. Srbiju) – DA SE VEČNO PAMTI” upešno je održana 10. juna u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo i Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.
Konferencija je okupila veliki broj učesnika, predavača i slušalaca iz sveta i zemlje.
Prisutnima su se obratitili eminentni naučni, politički, kulturni, vojni, policijski i drugi neposredi učesnici odbrane otadžbine u cilju doprinosa istini o agresiji NATO-a na SRJ (R. Srbiju) – DA SE VEČNO PAMTI. Spoznaja istine je od posebnog značaja za vaspitanje i obrazovanje mladih, naših studenata, profesora, ali i šire domaće i međunarodne javnosti.
Naučni skup su ispred organizatora otvorili emeritus prof.dr Života Radosavljević i prof. dr Dragan Tačić. Izuzetnu pažnju su privukla izlagaja zasnovana na ličnim iskustvima neposrednih učesnika odbrane. O političkim, geostrateškim i vojnim aspektima pripreme, toka i odbrane od agresije je govorio general pukovnik u penziji prof dr Branko Krga, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general pukovnik Spasoje Smiljanić je elaborirao bitne činjenice o Oružanoj agresiji NATO sa posebnim osvrom na Ulogu RV i PVO u odbrani zemlje od daleko nadmoćnijeg agresora. General policije prof. dr Obrad Stevanović je ukazao na odnose Vojske Jugoslavije i policije Srbije tokom operacije na Kosovu i Metohiji pre, za vreme i posle agresije NATO pakta, navodeći teorijske postavke, zakonska rešenja, te iskstva iz prakse.
Naročito interesovanje su izazvala i izlagaja prof. dr Marka Atlagića, prof. dr Milenka Macure, general majora prof. dr Božidara Force, prof. dr Dragana Tančića. Dr Marija Jeftimijević Mihajlović je govorila o kukavicama od Velike Hoče Petra Hankea, a dr Jasmina Knežević o novosadskim mostovima kao mestima sećanja. Ističemo da su i sva ostala saopštenja iz različitih uglova: kulturnih, književnih, političkih, ekonomskih, istoriskih, strategijskih, psihološko propagandnih i dr., doprinela sagledavanju naučne istine i večnom pamćenju o NATO agresiji na SRJ (R. Srbiju), pre svega sa stanovišta unapređenja obrazovanja i vaspitanja studenata, profesora, kao i celokupne populacije kod nas, ali i šire.
Učesnici skupa su dali predloge za rešenje određenih problema, ali su otvorilii veliki broj pitanja na koje bi bilo potrebno dati na nauci i struci zasnovane odgovare.
Organizacioni i naučni odbor se zahvaljuje svim učesnicima međunarodne naučne konferencije “NATO agresija na SRJ (R. Srbiju)-DA SE VEČNO PAMTI” i pozivaju Vas na novo naučno okupljanje naredne godine.