NATO AGRESIJA NA SRJ (REPUBLIKU SRBIJU) - DA SE VEČNO PAMTI

Peta naučna konferencija pod nazivom NATO agresija na SRJ (Republiku Srbiju) – Da se večno pamti održana je 25. marta 2024. godine u prostorijama Fakulteta za poslovne studije ipravo. Konferenciju su realizovali Fakultet za poslovne studije i pravo, Fakultet zainformacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ iz Beograda iInstitut za srpsku kulturu iz Prištine-Leposavića povodom obeležavanja 25 godine od početka agresija NATO alijanse na SRJ.

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji učešće su uzeli general-pukovnik u penziji prof. dr Branko Krga, general-pukovnik u penziji Spasoje Smiljanić, general-major u penziji Živomir Ninković, advokat Angelo Fiore Tartaglia, prof. dr Srđan Aleksić, viceadmiral u penziji Vasileios Martzoukos, prof. dr Tatjana Senjuškina, prof. dr Jelena Ponomarjova, prof. dr Elizabeta Ristanović, predsednica međunarodnog Udruženja evropskih novinara Isaia Tsaousidou, dr Aleksandra Pećinar, prof. dr Veselin Konotar, prof. dr Zoran Miladinović, Vladica Krstić i emeritus prof. dr Života Radosavljević. Moderatori skupa su bili general- major u penziji prof. dr Miodrag Gordić, prof. dr Milan Radosavljević i prof. dr Dragan Tančić.

Picture 1
Picture 1

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su profesor Oliver Njego, prof. NikolaRackov, ženska vokalna grupa „Ogrlica od bisera” i učenici srednje škole „Ušće”.

Picture 1
Picture 1
Picture 1

Na konferenciji su prisustvovali renomirani generali i pukovnici iz zemlje i inostranstva,aktivni učesnici u odbrani i svedoci bombardovanja SRJ 1999. godine, ali i advokati,pravnici, istoričari, stručnjaci iz oblasti vojnih, bezbednosnih, geostrateških, inženjerskih,medicinskih i drugih nauka, kao i brojni istaknuti profesori, studenti Fakulteta za poslovnestudije i pravo i Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo.

Izlaganja istaknutih domaćih i međunarodnih naučnih radnika nesumnjivo su ukazala na novečinjenice i autentične dokumente, rasvetlila su nepoznate okolnosti i još bolje nas upoznala sacelovitom slikom borbi u ratu 1999. godine i time omogućila da na agresiju najjačih zemaljasveta na Srbiju gledamo otvorenim očima.