ODRŽANA PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „HOLOKAUST NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU“

Povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, na Fakultetu za poslovne studije i pravo i Fakultetu za strateški i operativni menadžment, održana je Prva međunarodna naučna konferencija "Holokaust nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu".

PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „HOLOKAUST NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU“
PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „HOLOKAUST NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU“

Konferenciju su otvorili predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prof. Vitomir Mihajlović, predsednica Centra za integraciju Roma u Republici Hrvatskoj i Evropskoj Uniji, gđa Ana Dalipovski, pomoćnica predsednika gradske opštine Novi Beograd gđa Vedrana Todorović, kao i predstavnik Univerziteta Union-Nikola Tesla, prof. dr Radoje Zečević, a u ime domaćina i organizatora naučni skup je otvorio i pozdravio dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof. dr Života Radosavljević.

Predsednik naučnog odbora prof. dr Života Radosavljević je u svom izlaganju istakao da je cilj skupa da bude osvetljeno pitanje žrtava u Drugom svetskom ratu, pre svega Srba, Jevreja i Roma i da se dođe do novih naučnih činjenica. Kako je dodao, budućim generacijama treba da se prenese činjenica da zločin poput holokausta nikada ne sme da se ponovi u istoriji, a time se daje konkretan doprinos pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom konferencije je ocenjeno da se o problemu holokausta u Srbiji ne vodi dovoljno računa, zbog čega je jedan od ciljeva skupa da bude napravljena baza učesnika i aktera, koji svedočenjima i naučnim informacijama mogu da doprinesu u rasvetljavanju tog složenog problema.

Konferecnija je propraćena autentičnom izložbom fotografija pod nazivom: "Holokaust nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu", autora Bajrama Halitija.

U podnevnim časovima delegacija Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment, je položila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa Staro sajmište.

Skupu je prisustvovalo oko 80 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesori i studenti, ali i strani predavači iz Hrvatske, Izraela, Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije...