U poseti kompaniji Mercator-S
28/12/2017
Deda Mraz na Fakultetu!
29/12/2017
Prikaži sve

Obrazovanje podrazumeva i učenje stranih jezika, ali ne odvojeno od kulturne baštine i tradicije naroda čiji jezik učimo. Preduslov poznavanje tuđeg jezika je vrednovanje sopstvenog, u našem slučaju srpskog jezika, a negovanje i očuvanje maternjeg jezika je briga svakog ozbiljnog pojedinca, predavača, ali i čitavog društva i države.

To je bio povod da studenti treće godine u okviru projekta „Studenti studentima“, a u organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu dožive vremeplov srpskog jezika od njegovog nastanka do današnjih dana.

Tribina je u potpunosti potvrdila reči koje je Stefan Nemanja na samrtnoj postelji izgovorio, a koje je zapisao njegov najmlađi sin Rastko – Sveti Sava “Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu? Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti i najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najbeznačajniju reč svoga jezika. Zemlje i države se ne ostajaju samo mačevima, nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio.”

Naši studenti i predmetne profesorke stranih jezika, Slavica Arsenović i Marija Bajić, imali su veliko zadovoljstvo da prisustvuju ovoj tribini koja će im značiti na putu učenja i usavršavanja stranih jezika.