Prva nacionalna naučna konferencija

„UPRAVLJANJE SREDNJOŠKOLSKIM NASILJEM U POSTPANDEMIJI COVID-19 U REPUBLICI SRBIJI“

U petak 01.12.2023. godine na Fakultetu za informacione tehnologije i inženjerstvo, Beograd, održana je Prva nacionalna naučna konferencija „Upravljanje srednjoškolskim nasiljem u postpandemiji Covid-19 u Republici Srbiji“, koja je rezultat istoimenog projekta u saradnji sa Fakultetom za poslovne studije i pravo, Beograd i Srednjom školom „Ušće“, Beograd.

Poslednjih godina mnogi izazovi su se odrazili na bezbednost mladih. Nasilje koje je zahvatilo mlade ljude nakon pandemije Covid-19 ima tendenciju povećanja. Cilj projekta je podizanje svesti o nasilju, pružanje podrške žrtvama i edukaciji dece, roditelja, nastavnika, rukovodećeg kadra škola i šire društvene zajednice o važnosti razumevanja, prevencije i suzbijanja nasilja među vršnjacima i ostalim učesnicima procesa srednjoškolskog obrazovanja.

Projekat je podržalo i finansijski pomoglo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i Ministarstvo posvete koje je dalo preporuku srednjim školama da se anketarima omogući ulazak u škole u cilju sprovođenja istraživanja, kojima se organizatori zahvaljuju.

Konferenciji su prisustvovali: predstavnica Ministarstva prosvete, profesori, direktori, pedagozi, psiholozi, učenici srednjih škola iz Beograda, Kruševca, Trstenika, Sombora, Leskovca, kao i pravnici, stručnjaci iz oblasti bezbednosti, informacionih tehnologija, MUP-a RS i drugi.