Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, kojim se obeležava dan kada su 1945. godine pripadnici sovjetske Crvene armije oslobodili najveći nacistički logor smrti Aušvic, održana je Osma naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta Union – Nikola Tesla i Muzeja žrtava genocida.

Nakon uvodnih reči organizatora skupa profesora dr Milana Radosavljevića, dekana Fakulteta za poslovne studije i pravo, i prof. dr Veljka Đurića Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida, usledilo je obraćanje premijerke Republike Srbije gospođe Ane Brnabić, koja je istakla da je Holokaust simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponoviti. Ona je navela da ova konferencija simbolizuje borbu protiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio. Takođe, izrazila je zahvalnost Milki i Novici Antiću, autorima knjige „Jesenovac milo selo moje“ na objavljivanju ove značajne istoriografske građe. Aktivno učešće je uzeo i gospodin Aleksandar Tasić, ambasador i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Republike Srbije zadužen zа multilateralnu saradnju. U svom govoru je istako važnost očuvanja, negovanja kulture sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama stradalim u logorima Trećeg rajha. Učešće su uzeli i preživeli logoraši, a učesnicima se obratio gospodin Slavko Milanović, predsednik Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac.

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je prikaz prvog dela dokumentarnog filma „Jasenovac“, autora Veljka Đurića Mišine i predavanje istoričara Instituta za savremenu istoriju, dr Radeta Ristanovića o logoru na Sajmištu u svetlu arhivskih dokumenata. Usledila su uključenja prof. Kalinina iz Moskve koji se osvrnuo na značaj istraživanja Holokausta i genocida i na stradanje Rusa u Drugom svetskom ratu, i dr Vojaka iz Zagreba sa značajnim uvidima o otporu koji su Romi pružali za vreme Drugog svetskog rata. O stradanju Srpske prvoslavne crkve je govorio profesor našeg Fakulteta, dr Jovan Janjić.

Ni ova konferencija nije prošla bez naših đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili ozbiljan recital o Diani Budisavljević i stradanju dece za vreme Drugog svetskog rata.

Na konferenciji su predstavljene tri značajne publikacije pod nazivom: „Jasenovac milo selo moje“ autora Milke i Novice Antić; „Bibliografija radova o koncentracionom logoru Zemun (1941-1944)“ autora Dušana Nikodijevića i „Bibliografija o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije“ autora Dragana Miloševića.

U prepodnevnim časovima delegacija Fakulteta i Muzeja žrtava genocida, je položila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa Staro sajmište. Konferecnija je propraćena autentičnom izložbom fotografija o stradanjima velikog broja ljudi za vreme nacističke vladavine. Skupu je uživo, ali i u onlajn okruženju, prisustvovalo preko 180 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesora, studenata i đaka. Konferenciju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Ministrastvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije na čemu im se organizatori zahvaljuju.

Da se nikad ne zaboravi!